Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a elaborat un proiect de act normativ pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (305) "Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată"
Prin intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului nr.1620/2009 au fost aduse modificări prevederilor pct. 6 alin. (9) din Normele Metodologice de aplicare a Titlului VI Taxa pe valoarea adăugată din Codul Fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit acestor modificări, în situaţia în care beneficiarul transferului de active prevăzut la art. 128 alin. (7) din Codul Fiscal, în calitate de succesor al cedentului în ceea ce priveşte ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată, este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal şi nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului, acesta este obligat să declare şi să plătească la bugetul de stat suma rezultată ca urmare a ajustărilor taxei pe valoarea adăugată, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul Fiscal, după caz.
În Monitorul Oficial al României nr. 679 din 7 octombrie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr.2374/2010 privind stabilirea termenului de declarare şi de plată pentru sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată, în situaţia în care beneficiarul transferului de active nu este persoană înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată.
Astfel, pentru a asigura suportul declarativ pentru îndeplinirea acestei obligaţii, este necesară aprobarea modelului şi conţinutului formularului (305) "Declaraţie privind sumele rezultate din ajusta