La vârsta de cinci ani, Festivalul SoNoRo, subintitulat în 2010 „Un ballo in maschera“, a devenit un festival la modă, oferind concerte în mai multe orașe. În anumite medii tinere, poate nu se ştie că există două orchestre simfonice mari în Bucureşti, dar se ştie cu siguranţă că e „cool“ să mergi la SoNoRo să asculţi muzică clasică.
Luna noiembrie aduce în centrul evenimentelor muzicale de la noi cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, programul incluzând concerte în săli emblematice, nouă concerte fiind programate la Bucureşti, unul la Iaşi şi patru la Cluj, între 31 octombrie şi 14 noiembrie 2010.
Doar o plimbare imaginară prin sălile alese şi tentaţia de a le revedea sau, cine ştie, poate chiar a le descoperi, e gata! Palatul Cotroceni, Palatul Cercului Militar Naţional, Palatul Bragadiru, Ateneul Român, ARCUB şi Muzeul „George Enescu" (Bucureşti), Biblioteca „Mihai Eminescu" (Iaşi), Biserica Reformată Calvină, Universitatea „Babeş Bolyai", Turnul Croitorilor şi Club Diesel (Cluj) - acestea sunt locurile unde se aude anul acesta SoNoRo.
Numărul muzicienilor participanţi este mai mare ca la ediţiile precedente, deşi media lor de vârstă rămâne aceeaşi, acesta fiind unul dintre argumentele puternice în favoarea publicului de 20-30 de ani, un public râvnit de concertele de muzică clasică.
O temă atractivă
Foarte preocupaţi de „împachetarea" festivalului, organizatorii au ajuns la concluzia că în acest an o temă precum „Un Ballo in maschera" sau „Un bal mascat" este o idee câştigătoare, repertoriul, dar şi celelalte evenimente în afară de concerte având în centru motivul măştilor, al balului şi al carnavalului. Nu lipsesc nici aniversările anului - 200 de ani de la naşterea lui Frédéric Chopin şi a lui Robert Schumann -, creaţia lor fiind prezentă în programul SoNoRo.
Dacă vorbim despre altfe