Luni, Parlamentul Ungariei a început dezbaterea și adoptarea în regim de urgență a pachetului de legi privind impozitarea excepțională a companiilor economice, în virtutea căruia vreme de trei ani sectorul telecom va plăti anual la buget 61 miliarde forinți, cel energetic 70 de miliarde, iar marile lanțuri comerciale 30 de miliarde, transmite corespondentul RFI la Budapesta, László Bihari.
Concomitent, guvernul suspendă proiectele parteneriat public/privat în negociere și va revizui pe cele în derulare. Totodată, pe o perioadă de 14 luni guvernul va redirecționa plata cotizațiilor de la casele de pensii private spre casa de pensii de stat, valoarea totală a cotizațiilor astfel recuperate de stat cifrându-se la 420 miliarde de forinți.
Premierul Viktor Orbán a motivat măsurile drastice de fiscalitate prin situația de criză, prin obligativitatea de a respecta față de UE și FMI deficitul bugetar de 3,8 % pe anul în curs și de 3% anul viitor.
El a specificat că populația nu mai poate face sacrificii și că depășirea crizei economice trebuie să fie ajutată și de marile companii, care tocmai în perioada de recesiune au realizat extra-profituri considerabile.
Guvernul calculează că actualele suprataxe se cifrează la aproximativ 50% din profiturile acestora din ultimii ani. Aș aminti că supra-taxele dezbătute acum în legislativul Ungariei se adaugă la impozitul special aplicat băncilor și societăților de asigurare, în valoare anuală de 200 miliarde forinți și tot pentru o perioadă de trei ani.
În paralel, guvernul a înaintat Parlamentului și proiectul legii impozitului pe venitul personal, care se va situa, în mod treptat, la cota unică de 16%, substituind actualul sistem de impozit progresiv variind între 17 și 32%.
Noul sistem comportă și o componentă familială importantă: familiile cu un copil vor beneficia de o scutire de impozit