In sfarsit, Opozitia a reusit sa depuna motiunea de cenzura impotriva Cabinetului Boc intitulata "Motiunea Romaniei majoritare, motiune populara" si care ar urma sa fie dezbatuta si votata pe 27 octombrie.
Ce sanse are ea sa treaca e deocamdata greu de spus, daca lasam la o parte dansurile razboinice de incurajare ale ambelor tabere. Pe de-o parte, PSD pretinde ca ar fi racolat deja suficient de multi deputati si senatori PD-L incat sa o treaca fara probleme. De partea cealalta, Mircea Toader si Adriean Videanu se arata extrem de relaxati si siguri pe ei. In mod evident, una dintre tabere blufeaza.
La degringolada care domneste acum in PD-L e foarte posibil sa apara dezertari, dar munca de convingere nu e usoara. Parlamentarii PD-L stiu foarte bine ca, dupa o eventuala schimbare a puterii, sansele lor de a mai avea acces la resurse sunt foarte mici. La fel, cele de a fi realesi.
Sigur, li se promite acum marea cu sarea, de la bani la pastrarea colegiului, dar politicienii cu oarecare experienta stiu ca, odata momentul trecut, prioritate vor avea pe termen lung, intotdeauna, vechii membri de partid in fata dezertorilor. Cu alte cuvinte, vrabia din mana lui Emil Boc ar tebui sa fie si pentru democrat-liberali mai sigura decat cioara de pe gardul PSD.
La randul sau, conducerea PD-L pare a pregati o strategie, dupa cum lasa sa se inteleaga Gheorghe Flutur: "Luam toate masurile ca Guvernul sa fie sustinut". Iar cea mai simpla masura posibila este ca PD-L sa nu participe la vot. Fuga e rusinoasa, insa uneori e sanatoasa si in politica romaneasca nu se poarta nici onoarea, nici curajul.
Dar sa zicem ca totusi motiunea va trece, iar Guvernul Boc va fi daramat. Si dupa aceea? Exista vreun proiect comun al Opozitiei, exista vreun premier agreat de PSD si PNL? "Sa daramam Guvernul Boc si dupa aceea vom vedea", spune Vi