Cel mai important om de la Cannes, cel care raspunde de alegerea filmelor din Selectia Oficiala, a venit in Romania cu un buchet de filme "de Cannes", la invitatia lui Cristian Mungiu, organizatorul festivalului "Les Films de Cannes a Bucarest". In interviul acordat HotNews.ro, Thierry Fremaux explica de ce nu i-a luat pana acum pe Puiu si Porumboiu in Competitia Oficiala, dar si de ce este nevoie ca in Romania sa existe o politica generala de sustinere e cinemaului. Romania se numara, alaturi de Mexic, Coreea de Sud si Israel-Palestina-Liban, printre descoperirile pe care Thierry Fremaux le-a facut in ultimii 10 ani pentru Cannes.
Organizatorii au anuntat ca cea mai recentă peliculă a celebrului regizor Jean-Luc Godard, "Film Socialism", este filmul-surpriză al evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest. „O simfonie în trei părţi”, cum l-a descris renumitul cineast, filmul va putea fi vizionat în premieră naţională miercuri, 20 octombrie, de la ora 19.00, la Cinema Studio. "Film Socialism" a fost proiectat anul acesta în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes. Iulia Blaga: Va amintiti care a fost primul film romanesc pe care l-ati vazut? Thierry Fremaux: Cred ca a fost "Padurea spanzuratilor", de Liviu Ciulei, pentru ca in 2007 - cand am aratat in sectiunea Cannes Classique copia sa restaurata si l-am revazut -, mi-am adus aminte ca-l mai vazusem o data. Apoi au venit filmele lui Lucian Pintilie.
I.B.: Pe atunci va gandeati ca peste 30-40 de ani putea aparea o generatie foarte buna de cineasti? T.F.: Nu, nu poti prevedea, dar stiu ca noul val romanesc, la fel cu noul val coreean, se nutreste din bogatia traditiei cinematografice romanesti (respectiv coreene). Nu exista niciun motiv pentru care Romania, mai mult decat Cehoslovacia, Ungaria sau Polonia sa fie atat de activa si atat de extraordinara, dar lucrurile stau chiar asa. I