Al doilea mare fluviu din Europa, are o importanţă strategică pentru transportul fluvial, dar este şi o imensă sursă de hidroenergie. Uniunea Europene vede Dunărea ca pe o oportunitate, dar şi ca pe o responsabilitate a mediului de afaceri în viitorul proces de implementare a Strategiei pentru Regiunea Dunării.
Comisia Europeană şi Ministerul Afacerilor Externe au organizat la Bucureşti, în perioada 18-19 noiembrie, Bucharest Business Forum. La eveniment au participat oficialităţi române, precum Laszlo Borbely, ministrul Mediului, dar şi mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor patronale din statele riverane Dunării. În prima zi a forumului, ministrul Lazlo Borbely a declarat că este încrezător în această strategie iniţiată de Comisia Europană, cu menţiunea că nu trebuie să rămână un simplu proiect pe hârtie.
Un miliard de euro prin Fondul de Mediu
Făcând referire la rolul politicului în cadrul acestei strategii, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că trebuie oferită investitorilor posibilitatea de a accede la proiecte reducând birocraţia. „Totodată trebuie să punem cap la cap inovaţia, cercetarea şi construcţia de proiecte de renaturare a Dunării”, a mai spus ministrul Mediului. În ceea ce priveşte activitatea ministeruluide resort, Laszlo Borbely a adăugat că există posibilitatea de a utiliza pe programe de mediu aproximativ 1 miliard de euro prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu.
Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei, a subliniat importanţa finalizării lucrărilor la reactoarele trei şi patru de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. „În momentul în care le vom da în folosinţă, 30% din totalul traficul de energie din România va fi energie nucleară”, a spus Borbely. În prezent funcţionează unităţile Unu şi Doi, ce produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al ţării.
Pla