Circa 638 de angajaţi din teatre, muzee şi alte centre de cultură din subordinea Ministerului Culturii ar putea fi disponibilizaţi, potrivit unui proiect de act normativ pregătit de conducerea instituţiei. În nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern, ministerul explică de ce se impune o astfel de tăiere: "Principalul scop al restructurării instituţionale este acela al diminuării efectelor negative ale crizei, manifestate puternic asupra bugetului general consolidat şi care nu mai poate suporta cheltuieli nejustificate de performanţa obţinută."
Unde se vor face disponibilizări
Potrivit notei de fundamentare, de la Opera Naţională din Bucureşti vor fi desfiinţate 61 de posturi ocupate, de la Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti - 43 de posturi, de la Teatrul Naţional "I. L. Caragiale" din Capitală - 40 de posturi, de la Opera Naţională Română din Timişoara - 10 de posturi, de la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca - 15 de posturi, iar de la Filarmonica "George Enescu" vor fi tăiate 10 posturi.
• Nici Opera Naţională Maghiară din Cluj-Napoca nu va scăpa de valul de concedieri şi din organigramă vor dispărea 6 posturi. Personalul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi va fi redus cu18 angajaţi, iar cel de la Arhiva Naţională de Filme cu 16 persoane.
• Şi câte va muzee importante din ţară vor fi supuse reorganizării de personal. Astfel, la Muzeul Naţional de Artă al României ar urma să se desfiinţeze 29 de posturi ocupate, iar la Muzeul Naţional de Istorie a României (Bucureşti) - 20. Nici Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" nu scapă de tăieri, căci 25 de posturi vor fi scoade din organigramă, lucru valabil şi pentru Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde 17 posturi vor fi eliminate. Şi de la Muzeul Naţional Peleş vor pleca 18 angajaţi.
Când se vor face concedierile şi cine decide
Angajaţii din centrele culturale