Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului trage un semal de alarmă privind tratamentele inumane şi degradante din penitenciarele din România, la care sunt supuşi deţinuţii. Asociaţia a prezentat cazul unui deţinut, care a decedat, după ce a fost supus la o serie de abuzuri în penitenciarul din Galaţi.
Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului trage un semal de alarmă privind tratamentele inumane şi degradante din penitenciarele din România, la care sunt supuşi deţinuţii.
Asociaţia a prezentat cazul unui deţinut, care a decedat, după ce a fost supus la o serie de abuzuri în penitenciarul din Galaţi.
Până în prezent, România a fost condamnată de CEDO pentru aplicarea de rele tratamente şi degradante în peste 30 de dosare.
Sandu Constantin, persoană condamnată definitiv pentru infracţiunea de furt calificat a murit în luna iunie, după trei zile de la aducerea în penitenciar. Deţinutul devenise agitat şi a fost lovit cu pumnii şi picioarele de agenţi, tărât prin holul secţiei, ţinut legat de pat timp de 15 ore, fără acces la hrană, apă şi utilităţi. Deţinutul a făcut un stop cardio-respirator, în urma căruia a decedat.
Acesta este cel mai recent caz grav de presupusă aplicare a unor tratamente inumane şi degradante din penitenciarele din România.
În acest context, preşedintele Asociaţiei GRADO, Mihai Popescu (audio) cere Administraţiei Penitenciarelor să schimbe legislaţia privind imobilizarea deţinuţilor. "Noi am vrea ca Administraţia Penitenciarelor să elaboreze nişte proceduri mai detaliate, în situaţia aplicării măsurilor de imobilizare la pat, care este forma cea mai extremă de privare de liberate de mişcare a unei persoane, este mai drastică decât izolarea. Or este normal ca ea să fie limitată în timp şi în situaţia în care starea de sănătate, de agitaţie, de violenţă nu dispare, să fie întreprinse alte măsuri şi nu să