ANOFM anunta in data la inceputul lunii octombrie existenta unei oferte de 11.319 locuri de munca venite din partea agentilor economici. Ar insemna o medie de 276 de locuri de munca pentru fiecare judet.
Dar daca privim mai departe inspre distributia de loc egala a acestor locuri de munca, nu putem sa oferim o medie. In judetul Alba este o oferta de 48 de locuri de munca. In Timis sunt oferite 671 de locuri de munca. La fel, poluri opuse exista intre Botosani 67 de locuri de munca si Vrancea cu o oferta de 454 de locuri de munca.
De ce esti inca somer
Mergand acum la polul opus, rata somajului inregistrata la nivelul lunii septembrie 2010 a fost in scadere de la 7,39% la 7,35%. Valoric in schimb, nivelul somajului produce un soc. 670.247 de persoane sunt inregistrate ca si someri. Se specifica mai departe faptul ca din aceste 670 de mii de persoane, 289.336 sunt femei. Cea mai mare rata a somajului a fost inregistrata in Vaslui si in Mehedinti, cu peste 12%.
Este o diferenta uriasa intre aceste cifre. Oferta este practic insignifianta fata de cererea existenta. Gestionarea somajului, crearea de noi locuri de munca ar trebui sa fie pe buzele tuturor politicienilor.
Pentru studii superioare, din cele 11.000 de locuri de munca, sunt alocate doar 489 de joburi, din care 207 pentru ingineri si subingineri. Din nou aruncam o privire la polul opus, unde doar de la Universitatea Spiru Haret si-au recuperat diplomele de licenta peste 100.000 de studenti. Este normal ca fiecare dintre ei sa isi doreasca sa lucreze intr-un post care necesita pe studii superioare.
Disponibilizatii pot ramane someri si pana la trei ani
Ceea ce poate multa lume nu stie este faptul ca angajatorul este obligat sa te plateasca pentru studii superioare doar cu conditia ca postul pe care te afli angajat sa fie in domeniu