20% din persoanele care suferă de demineralizare osoasă sunt bărbaţi. Afecţiunea este mai frecventă după 65 de ani. Boala poate să apară pe fondul unor probleme medicale şi unui stil de viaţă sedentar, atrag atenţia specialiştii, de Ziua Internaţională a Osteoporozei, marcată pe 20 octombrie.
Deşi mai puţin afectaţi decât femeile, bărbaţii pot prezenta şi ei simptome de osteoporoză după vârsta a doua. „După 65-70 de ani, aproximativ un bărbat din cinci face osteoporoză, ceea ce nu este deloc puţin. Din cauza acestui mit cu privire la prevalenţa scăzută în rândul bărbaţilor, osteoporoza se diagnostichează anevoios şi tardiv la ei", spune medicul Cătălin Codreanu, directorul Centrului de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia" din Bucureşti.
Riscul mai mic al bărbaţilor de a face osteoporoză are mai multe explicaţii. Pe de o parte, bărbaţii sunt mai activi, iar mişcarea s-a dovedit a fi un factor de prevenţie a acestei maladii. În plus, ei trăiesc ceva mai puţin decât femeile şi, astfel, nu ajung să prezinte toate manifestările bolii. Dar poate că principalul motiv este acela că, la sexul masculin, declinul hormonal apare între 50 şi 70 de ani, mai târziu decât momentul instalării menopauzei feminine.
Testosteronul protejează osul
La nivelul osului, o mică parte din testosteron este convertită în estrogen, cu ajutorul unei enzime. Există defecte genetice ale aceste enzime, cazuri în care administrarea unei cantităţi mici de estrogen ajută la menţinerea densităţii osoase. În alte situaţii, bărbaţii cu vârste de 65-70 de ani care suferă de osteoporoză pot primi testosteron în cadrul tratamentului.
Poate fi provocată de alte boli
O particularitate a osteoporozei la bărbaţi este aceea că boala apare frecvent ca şi consecinţă a unor afecţiuni, precum fibroza chistică şi artrita reumatoidă. „Bărbaţii fac mai ales osteoporoză secundară. Hipe