Declaraţia a fost făcută la RFI de vice-preşedintele PSD, Constantin Niţă. Pe de altă parte, el spune că reducerea cotei unice la zece procente ar aduce un minus de 1,6 miliarde de euro la bugetul de stat, lucru pe care experţii FMI nu-l vor accepta.
Reducerea cotei unice de la 16% la 10% ar păgubi bugetul de stat cu 1,6 miliarde de euro. O spune la RFI vice-preşedintele PSD, Constantin Niţă (audio).
Precizarea sa vine după ce unele voci din Partidul Democrat Liberal au propus în ultimele zile diminuarea cotei unice la 12% sau 10%.
Constantin Niţă e de părere că oricum cota unică nu a rezolvat nimic până acum. "Cota unică nu a adus nimic bun pentru ţară. Dimpotrivă, a crescut polarizarea socială foarte mult. Asta înseamnă că marea majoritate a celor bogaţi vor deveni şi mai bogaţi, iar cei săraci vor deveni şi mai săraci", spune vice-preşedintele PSD.
Fostul ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii în Guvernul PDL-PSD declară că economia gri nu a fost adusă la suprafaţă de cota unică : "Veniturile la bugetul de stat din această cotă nu au adus nimic spectaculos, dimpotrivă. Mai mult decât atât, se spunea că va scoate economia gri la suprafaţă. Care economie gri scoasă la suprafaţă, când economia gri a crescut în această perioadă, evaziunea fiscală a crescut foarte mult ?".
Constantin Niţă apreciază că o cotă unică funcţionează doar în condiţiile unei economii puternice. "Cota unică acţionează după principiul "loveşte şi fugi" şi este valabilă numai în condiţiile unei creşteri economice puternice şi atunci ca să scoţi cât mai mult evaziunea şi economia gri la suprafaţă", spune liderul social-democrat.
Eventuala reducere a cotei unice nu ar fi acceptată de experţii Fondului Monetar Internaţional, crede vice-preşedintele PSD. "O cotă de 10% ar aduce un minus la bugetul de stat de 1,6 miliarde de euro. În condiţiile în care FMI an