Reducerea TVA la alimentele de bază de la 24% la 5% va conduce la ieftinirea acestora într-o primă etapă. Aceasta, deoarece materia primă este mai scumpă, astfel că preţurile alimentelor vor creşte până la finele anului.
În plus, chiar dacă producătorii ar menţine preţurile la niveluri rezonabile, ei nu pot controla deciziile comercianţilor, care au majorat preţurile imediat ce Guvernul a modificat TVA în luna iulie, chiar dacă mai aveau marfă în stoc.
Vicepreşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - Rompan, Alin Giurea, spune că pâinea vândută în reţele de magazine proprii producătorilor se vor ieftini imediat după promulgarea legii privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5% cu 19%.
Sorin Minea, președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, a declarat pentru EVZ că, dacă legea privind reducerea TVA la alimentele de bază la 5% va fi aplicată în mod corect, aceste produse se vor ieftini cu procente cuprinse între 15% și 21%.
Alimente mai ieftine, doar la comercianţii ''curaţi''
În urma acestor reduceri de prețuri, "consumul se va dubla, șocul ieftinirii va fi atât de mare, încât lumea va cumpăra mai mult", estimează Minea. El spune că reducerea TVA se va putea vedea imediat, însă numai la comercianții care lucrează legal.
"Prețurile nu vor scădea la cei care lucrează la negru", astfel încât cumpărătorii vor migra către comercianții legali, explică reprezentantul Romalimenta. Din acest motiv, spune el, va scădea evaziunea fiscală, iar bugetul statului va avea încasări mai mari din TVA la aceste alimente, în pofida reducerii taxei.
Alin Giurea este de părere că, o scurtă perioadă de timp, veniturile la bugetul de stat se vor reduce, însă, pe termen lung, statul va avea de câştigat prin diminuarea pieţei negre, care a acaparat circa 80% din piaţa pâini