Vasile Moisa a fondat, în urmă cu 30 de ani, organizaţia Albamont, în cadrul căreia activează şi în prezent. A pus pe picioare prima organizaţie de turism montan în perioada studenţiei
Născut: 4 noiembrie 1954, Sălciua
Studii: Facultatea de Inginerie Mecanică, Cluj-Napoca
Stare civilă: Necăsătorit
„În iarna dintre 1979 şi 1980, ne-am întâlnit la Alba Iulia mai mulţi tineri veniţi acasă de pe la facultăţi. Cum nu prea aveam ce face în oraş, dar ne plăcea tuturor muntele, am decis să înfiinţăm un club de turism montan“, povesteşte bărbatul.
Clubul de Turism şi Drumeţie Montană a fost primul proiect în care Vasile Moisa s-a implicat activ. Clubul a fost, iniţial, axat pe schi şi alpinism. Dorindu-se o implicare mai mare şi în problemele de mediu, mai ales cele provocate de poluare, membrii clubului şi-au extins activitatea.
„Am schimbat din mers activitatea organizaţiei în ecologie şi turism montan. E o adevărată provocare să schimbi mentalitatea oamenilor, mai ales atunci când vine vorba de a te implica în lupta împotriva poluării“, explică Moisa.
„Am căutat diverse modalităţi de a opri poluarea şi efectele acesteia, încercând, în acelaşi timp, să oferim alternative celor implicaţi“, afirmă Vasile Moisa. „Din acel moment, organizaţia s-a axat pe trei segmete: turism, ecologie şi dezvoltare comunitară“, completează bărbatul.
Lucrează cot la cot cu angajaţii
Vasile Moisa lucrează la proiectele organizaţiei alături de 11 angajaţi şi 15 voluntari. Spune că mereu este pe drumuri, mai ales că activează, în paralel, ca şi consultant pe probleme comunitare. „Asociaţia promovează turismul montan responsabil, conservarea ariilor protejate, promovarea valorilor culturale şi morale tradiţionale, educaţia eco-civică a tinerilor şi dezvoltarea economică a zonelor montane defavorizate“, mai spune cel care, de şase ani, est