Deputaţii au amânat dezbaterea proiectului legislativ de ridicare a pragului pentru finalul acestui an, având în vedere că prioritare pentru Camera Deputaţilor în acest moment sunt lucrările la "Ordonanţa creditelor", legea pensiilor şi cea a salarizării unitare.
Proiectul de ridicare a pragului de deţinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost iniţiat în vara anului trecut de un grup de senatori. Proiectul a început promiţător anul trecut când ridicarea pragului părea să aibă un final ireversibil, iar investitorii erau entuziasmaţi de fiecare aviz sau vot pozitiv primit din partea diferitelor foruri decizionale - Curtea Constituţională sau comisiile din Senat. Din aceasta primăvară, proiectul s-a blocat la Comisia de buget, finanţe din cadrul Camerei Deputaţilor. În prima fază, deputaţii motivau amânarea dezbaterii proiectului prin faptul că poartă discuţii cu principalii actori de pe piaţa de capital privind adăugarea unor amendamente şi că aşteaptă un nou punct de vedere din partea Guvernului, pentru ca ulterior instabilitatea politică şi reformele agreate de FMI să scoată pragul la SIF-uri de pe lista de priorităţi a deputaţilor.
"Nu există noutăţi privind ridicarea pragului la SIF-uri, având în vedere că principalele lucrări ale Comisiei de buget au fost la ordonanţa creditelor şi legea pensiilor. Sperăm ca la finalul acestui an să discutăm proiectul privind pragul la SIF-uri", a spus Adrian Niţu, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci şi unul dintre iniţiatorii proiectului.
Deşi discuţiile din Camera Deputaţiilor nu au mai avansat de mai bine de şase luni, administratorii de fonduri, unii dintre cei mai mari investitori în acţiunile celor cinci societăţi de investiţii, nu şi-au pierdut speranţele şi cred că acest proiect are şanse de reuşită.
"Implicarea oamenilor politici în acest proiect este mult