Meşterii de acoperişuri vor fi pregătiţi într-o şcoală specială, după modelul celor din Ungaria.
Asociaţia Naţională a Montatorilor de Acoperişuri din România (ANMAR) vrea să reînvie o tradiţie uitată şi să ofere tinerilor o diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei. ANMAR s-a înfiinţat, în cursul acestui an, ca reacţie la numărul tot mai mare de lucrări proaste care s-au executat în ultima vreme, mai ales în timpul boom-ului imobiliar din anii 2007-2008. O altă problemă de care se plâng cei din ANMAR este faptul că meşterii nu pot pune în practică proiectele scrise de unii ingineri sau arhitecţi, deoarece nu sunt viabile.
Probleme de proiectare
„În urmă cu câteva zeci de ani, un proiect de casă avea sute de pagini, planşe, desene, detaliile erau descrise în amănunt, erau făcute calcule amănunţite, erau specificate cotele. Astăzi, un proiect are câteva zeci de pagini şi trei planşe. De multe ori nu le putem executa pentru că nu există specificaţiile necesare, iar acoperişul este considerat de unii proiectanţi un fel de cantitate neglijabilă în proiecte nu există plan de învelire, nu se spune unde se duc apele, nu este trasat sistemul pluvial, burlanul este montat în aşa fel încât apa cade pe scări şi poate peste noapte dă îngheţul şi totul se transformă în gheţuş. Sunt amănunte care trebuie neapărat avute în vedere", a explicat preşedintele ANMAR, Silviu Dumitrescu.
Acesta a explicat că meseria de montator de acoperişuri nu se regăseşte în curricula şcolilor profesionale din ţară, iar una dintre misiunile asociaţiei pe care o conduce va fi aceea de a îndrepta această situaţie şi de a da elevilor posibilitatea să obţină o diplomă valabilă în acest domeniu. Pe de altă parte, profesioniştii din domeniu vor fi permanent informaţi despre noutăţile din domeniu.
Afiliere internaţională
ANMAR a fost primită în vara ace