● Cairo
Două trupe româneşti au participat week-end-ul trecut la cel mai mare festival de teatru experimental din lume, Festivalul Internaţional de Teatru Experimental - Cairo, care se organizează de 22 de ani încoace în capitala egipteană. Alături de sute de artişti veniţi din diferite colţuri ale lumii şi care reprezintă 41 de ţări, românii noştri au lăsat arta să se exprime în numele lor, într-un limbaj universal - teatrul - în cadrul acestei manifestări culturale maraton (desfăşurată între 10 şi 20 octombrie).
Passe Partout şi TETA, trupe independente de teatru românesc, au adus public numeros şi au fost aplaudate la scenă deschisă, spectacolele cu care s-au impus în faţa publicului, în mare parte egiptean, fiind "Rencontres" şi, respectiv, "Cinci rendez-vous-uri mortale".
"«Cinci rendez-vous-uri mortale» este o producţie independentă şi se joacă în Bucureşti la Clubul Ţăranului Român. Festivalul de la Cairo este cel de-al treilea festival la care participăm. CIFET este cel mai important festival de teatru experimental din lume şi cred că ceea ce îl diferenţiază de alte festivaluri este numărul mare de participanţi, faptul că sunt multe trupe din lumea arabă şi însăşi tematica propusă, anume experimentarea unor noi modalităţi teatrale", spune Delia Nartea, actriţa al cărei nume se află pe afişul spectacolului, dar care este totodată şi creatoarea muzicii. Textul, scris de Liviu Lucaci, premiat la FESTCO (Festivalul Comediei Româneşti) la concursul de dramaturgie, este o comedie neagră cu accente filozofice. "Sunt cinci întâlniri cu moartea, în diferite situaţii.
Spectacolul are avantajul de a fi compus din cinci texte modulare, adică ele se pot juca şi separat, câte trei sau patru (pe scena teatrului Al Ghad din Cairo, T.E.T.A a jucat, de altfel, o variantă mai scurtă a textului, prezentând doar trei module, spectacolul fi