Xi Jinping, următorul lider al Marelui Dragon, declanşează o „minirevoluţie“ prezentând ca viitoare primă-doamnă un star pop. Numit acum două zile vicepreşedinte al puternicei Comisii Militare Centrale, Jinping va fi desemnat, în 2012, succesorul lui Hu Jintao.
Numele vicepreşedintelui chinez Xi Jinping era vehiculat de mai mult timp pentru cel mai înalt post a ierarhiei politice de la Beijing, iar faptul că a devenit şi vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale reprezintă un pas obligatoriu, dar sigur, din ritualul nescris al ascensiunii către vârful puterii.
Citiţi şi:
Reorganizare la FMI: China, înaintea Germaniei
Într-adevăr, în 2012, cu ocazia celui de-al 18-lea congres al partidului comunist chinez, Jinping urmează să fie desemnat viitor preşedinte, pentru două mandate consecutive de câte cinci ani. O funcţie pe care o va prelua efectiv în primăvara lui 2013.
Viitorul „stăpân al puterii chineze" (după cum îl defineşte presa franceză) are „sânge albastru". Este considerat un reprezentant de marcă al facţiunii „fiilor de prinţi" sau „prinţii roşii" din partidul comunist, respectiv vlăstari ai veteranilor regimului.
Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, figură importantă a comuniştilor chinezi, de care Mao s-a descotorosit în 1962 şi care a fost reabilitat ceva mai târziu de către „părintele reformelor", Deng Xiaoping. Xi Zhongxun a murit în 2002, lăsându-i fiului său o importantă moştenire politică: impulsionarea aşa-numitelor „zone economice speciale" ce au jucat un rol decisiv în decolarea economică spectaculoasă a Chinei.
Un reformator rezonabil
Ascensiunea politică al lui Xi Jinping (inginer chimist de formaţie) este clasică, fără paşi greşiţi. Se vorbeşte despre un personaj politic „cuminte, fără geniu novator, dar deschis unor reforme rezonabile". A fost, o perioadă scurtă de timp, secr