Reprezentanţii misiunii de evaluare a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au deschis, ieri, săptămâna negocierilor cu autorităţile române pentru următoarea tranşă de împrumut.
Momentul sosirii finanţatorilor externi a coincis cu aprobarea de către Parlament a reducerii TVA la alimentele de bază la 5% şi a neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei. Reprezentanţii FMI s-au ferit să facă declaraţii pe această temă, dar, potrivit unor oficiali români participanţi la negocieri, s-a discutat despre acest subiect „la nivel de ştire".
Citiţi şi:
Jeffrey Franks: Orice modificare trebuie să se încadreze în bugetul stabilit pentru 2011
De altfel, întâlnirile din prima zi a fiecărei sesiuni de evaluare se concentrează pe ce s-a făcut, şi nu pe ce măsuri se vor lua în viitorul imediat. Ministerul Finanţelor a rămas zgârcit cu detaliile, rezumându-se la informaţii generale.
„Discuţiile tehnice au vizat evaluarea stadiului de îndeplinire a condiţionalităţilor şi a măsurilor agreate în cadrul programului de asistenţă financiară, precum şi strategia de finanţare pe termen mediu", a transmis instituţia.
Datele se schimbă
Singurul care a făcut declaraţii legate de impactul deciziilor de ieri ale Parlamentului asupra negocierilor cu FMI a fost reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu. Acesta a spus că trebuie urmărite efectele pe care legea TVA-ului de 5% pentru alimente le va produce în perioada următoare.
Oficialul a precizat că, până acum, nu s-a discutat niciodată acest nivel al impozitului la produsele de bază, ceea ce arată impactul evident al deciziei parlamentare asupra negocierilor.
„Trebuie văzut exact care sunt consecinţele unei asemenea legi, dacă ea va intra în vigoare, când va intra în vigoare şi cum îşi va produce efectele, şi sigur vom lua o decizie în acest sens. E clar