Ministrul de finanţe al Bulgariei a dat asigurări că ţara sa nu va recurge la mărirea taxelor şi nici nu va iniţia discuţii cu Fondul Monetar Internaţional în vederea unui împrumut financiar care să resusciteze economia afectată de recesiune, scrie Sofia News Agency. "Bulgaria va reuşi să iasă din criză fără un împrumut sau o majorare a taxelor", a spus ministrul de finanţe Simeon Djankov.
GERB, partidul bulgar de centru-dreapta care a câştigat alegerile vara trecută, a anunţat în campania electorală că va semna un acord cu Fondul Monetar Internaţional de îndată ce va prelua guvernarea, pentru a asigura o garanţie la stabilitatea financiară a ţării. Ulterior, guvernul bulgar a declarat că în urma analizei opţiunilor, s-a revenit asupra deciziilor iniţiale întrucât contractarea unui împrumut nu se mai află pe lista priorităţilor. Această hotărâre separă Bulgaria de vecinii săi, printre care şi România, complet dependenţi de ajutorul financiar al Uniunii Europene şi al Fondului Monetar Internaţional.
Reprezentanţi ai Executivului de la Sofia au declarat că faţă de alte ţări europene, ţara lor este mai bine pregătită să facă faţă crizei economice, graţie politicii sale fiscale prudente. La începutul lunii octombrie, FMI a revizuit previziunile privind creşterea economică a Bulgariei, estimând o creştere de 0,4% pentru anul 2010 şi un avans de 2% pentru anul 2011. Inflaţia pentru anul în curs va fi moderată, iar deficitul de cont curent se aşteaptă să scadă sub 3% din PIB.
Bulgaria are un regim monetar fix, cursul de schimb al levei fiind legat de euro. În acelaşi timp, bulgarii au unul dintre cele mai generoase regimuri fiscale, în condiţiile în care începând cu 1 ianuarie 2008 a fost introdusă o taxă unică de 10%.
Ministrul de finanţe al Bulgariei a dat asigurări că ţara sa nu va recurge la mărirea taxelor