Încă de pe băncile liceului a ştiut că doreşte să-i ajute pe cei dezavantajaţi de soartă. S-a visat de mic copil director al unei case de copii.
Este coordonatorul Biroului de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap (BACH) din Zalău încă de când a ieşit de pe băncile facultăţii. „Am reuşit să intru în programul naţional, finanţat de guvernul german prin organizaţia Caritas în toamna lui 2002. Am prins proiectul pe ultima sută de metri. N-am ştiut dacă vom mai prinde finanţarea sau nu, eram singură şi, normal, eram speriată. La facultate nu ne-au învăţat despre finanţări, proiecte“, povesteşte coordonatorul BACH.
„Motorul” care a ajutat-o să meargă înainte şi să dezvolte serviciile pentru persoanele cu dizabilităţi a fost încântarea de a schimba mentalităţi. Maria a observat că jocurile pe care le organizează cu liceenii şi persoanele pe care le deserveşte biroul, în cadrul grupului de suport şi de socializare, schimbă atitudinile.
„Nu doar ale voluntarilor, ale tinerilor care participă, ci şi ale persoanelor cu dizabilităţi. Au ocazia să comunice, să se simtă egali cu ceilalţi şi nu mai au tendinţa de a se autoizola”, adaugă Mia.
Olimpiada specială şi ateliere de abilităţi
În urmă cu cinci ani, dintr-o discuţie cu un voluntar Peace Corp s-a născut ideea unui proiect în care să fie antrenaţi cât mai mulţi actori din comunitate. Aşa s-a născut Olimpiada specială pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, un eveniment cu care se mândresc toţi organizatorii spunea coordonatorul BACH.
Una dintre provocările cu care se înfruntă Mia este aceea de a-i face atenţi pe tineri la problemele „celorlalţi“. Nu e, însă, o chestiune căreia să nu-i fi găsit soluţia. Maria vrea să organizeze în una, două şcoli, pentru început, ateliere de abilităţi. „Am mai avut câteva astfel de evenimente în săli de sport, am dus scaune cu roti