Codul fiscal prevede câteva zeci de excepţii de la plata impozitului pe venit. După ce a eliminat câteva dintre ele în vară, Guvernul analizează ce ar mai putea taxa din 2011.
Codul fiscal este reexaminat încă de la începutul acestui an. Excepţiile şi scutirile de la plata impozitului pe venit au fost periate în primă fază, în iulie, când o serie de scutiri au fost eliminate. Astfel, tichetele (de masă, cadou, de creşă), plăţile compensatorii, veniturile din dobânzi şi din titluri de valoare tranzacţionate pe piaţa de capital deţinute mai puţin de un an sunt acum impozitate cu 16%.
La aceeaşi dată a fost luată în discuţie şi propunerea de impozitare a veniturilor din salarii ale programatorilor IT şi a pensiilor mai mari de 1.000 de lei.
Ambele variante au căzut în urma negocierilor din coaliţia de guvernare. Discuţia privind reanalizarea veniturilor scutite de la impozitare a rămas însă deschisă.
Principalul susţinător al impozitării generalizate este preşedintele Băsescu. „Avem o politică fiscală strâmbă. Iar dacă vorbim de modernizarea statului, trebuie să avem curajul să fiscalizăm tot ce avem în economie. Mi se pare că orice venit trebuie impozitat în România, fie că trebuie să impozităm un leu“, a declarat acesta. Codul fiscal acordă câteva zeci de derogări, unele întemeiate, altele discutabile.
Opiniile experţilor în fiscalitate converg, de obicei, către aceeaşi idee, şi anume că, în acest moment, din cauza scutirilor nu este respectat principiul cotei unice. Potrivit acestora, din punct de vedere pur tehnic, aplicarea cotei unice ar fi trebuit să ducă la dispariţia majorităţii excepţiilor care erau justificate doar în sistemul anterior de impozitare progresivă, care avea ca scop o redistribuire a veniturilor cu ajutorul politicii fiscale, adică prin taxe şi impozite diferenţiate, scutiri, deduceri şi baze de im