Moneda unică europeană și-a întrerupt șirul săptămânilor de creștere față dolar, după ce s-a apreciat cu 10,2% față de dolarul american în septembrie.
„În ciuda unor elemente de îngrijorare care persistă în privința bătrânului continent, printre care povara sprijinirii băncilor irlandeze de către stat, moneda euro a fost alegerea investitorilor dornici de a se pune la adăpost față de un dolar în scădere”, a declarat Victor Safta, directorul X-Trade Brokers România. Euro a coborât până la 1,38 dolari, după ce a depășit, săptămânile trecute, nivelul de 1,4 dolari.
Recent însă semnalele venite din partea Federal Reserve, conform cărora instituția este dispusă să injecteze noi lichidități în sistemul financiar pentru a stimula o economie în încetinire și niveluri ale inflației sub cele dorite, au stat la baza reconsiderării pozițiilor pe moneda americană.
„Temerile care duseseră în prima parte a anului la vânzări masive de euro în condițiile în care erau semne de întrebare privind viabilitatea proiectului monetar comun au fost cu totul uitate în ultimele luni. Euro și-a jucat rolul de contraparte a unui dolar slăbit de așteptările unor noi măsuri de relaxare monetară neconvențională”, arată Victor Safta.
În prezent, atitudinea prudentă în fața inflației a președintelui Băncii Centrale Europene Jean-Claude Trichet a adâncit diferența de abordare a politicii monetare față de Fed, ceea ce duce la un interes sporit față de euro. Mai ales în condițiile în care dobânda EURIBOR la trei luni a depășit pentru prima dată după un an și jumătate nivelul de 1%. Aceasta nu înseamnă însă că piețele nu ar putea suprareacționa, ceea ce ar putea duce la o corecție a euro.
„Comitetul de politică monetară a Fed este departe de unanimitate în privința direcței de urmat. O abordare graduală ar putea surprinde unii participanți la piețe, creând posibilitatea