Dobânda Euribor la trei luni, principalul indicator al operaţiunilor de creditare de pe piaţa interbancară europeană şi, în acelaşi timp, una dintre componentele majore ale creditelor în euro cu dobândă variabilă, a urcat luni până la pragul de 1%, pentru prima oară după iulie 2009.
Creşterea Euribor reflectă faptul că sistemul bancar începe treptat să se repună pe picioare, creditorii renunţând la finanţările de urgenţă puse la dispoziţie de Banca Centrală Europeană în favoarea împrumuturilor reciproce. Avansul Euribor se va observa însă pe piaţa locală în creşterea dobânzilor la împrumuturi, în condiţiile în care creditele totale în euro ale populaţiei se ridicau la sfârşitul lui august la circa 51,6 mld. lei (puţin peste 12 mld. euro), potrivit BNR. Euribor a atins minimul record de 0,634% la sfârşitul lunii martie 2010.
Dobânda Euribor pe termen de trei luni, indicatorul tradiţional care arată gradul de încredere din sectorul bancar, a ajuns la acelaşi nivel cu dobânda de referinţă a Băncii Centrale Europene (BCE) pentru prima oară în ultimele 15 luni, semnalând faptul că instituţiile financiare încep să deblocheze creditările reciproce, scrie Bloomberg. Dar această situaţie are şi o parte negativă, anume creşterea ratelor creditelor în euro cu dobândă variabilă, legată de Euribor.
Euribor la trei luni a urcat la începutul săptămânii la 1%, au arătat datele furnizate de Federaţia Bancară Europeană. Indicatorul s-a apreciat de la un minim de 0,634%, înregistrat pe 31 martie anul acesta, după ce testele de stres bancare publicate spre sfârşitul lunii iulie au demonstrat că doar şapte din cele 91 de bănci din regiune au nevoie să strângă mai mult capital pentru a se proteja în eventualitatea apariţiei unei noi crizei a datoriilor. Avansul Euribor sugerează şi faptul că băncile încep să renunţe la programele BCE de ac