Supapele în presă. Conceptul e enunțat de Sorin Ovidiu Vîntu într-o convorbire telefonică cu Sergiu Toader. Transcrierea convorbirii e prezentată de Hotnews.ro ca o completare a transcrierilor fragmentate ajunse inițial în mass-media (cu mențiunea că și aceste noi transcrieri nu sunt integrale). Hotnews.ro o consemnează încă din titlu, iar Costi propune un prim punct de vedere asupra conceptului de ”supape”.
Ce spune Vîntu (în discuția cu Sergiu Toader?
Toader: Sa-mi bag p…, eu cred ca am fost isterici in lupta asta (n.r. lupta impotriva lui Basescu), de-aia ne uraste lumea, ca am fost isterici.
SOV: Ei, am fost pe dracul! Stai linistit, tocmai, ca am lasat supape majore, Publika , Radio Realitatea, Catavencu, o gramada de organizatii, Guerrila, le-am lasat libere bai, baiatule!
Toader: Daca nu erau alea eram in… cum e la Antena 3 acum.
SOV: Stop, opreste-te.
Toader: Aia ne-a credibilizat…”
(cu mențiunea că, cel mai probabil, când spune Publika, Vîntu se referă la VoxPublica, televiziunea Publika din Moldova nefiind lansată în momentul la care face referire discuția).
Care ar fi prima concluzie? Că SOV a lăsat intenționat să funcționeze asemenea ”supape majore” (ba, le-a mai și finanțat și susținut) pentru a crea credibilitatea necesară celorlalte instituții din trust, care i-au făcut jocul. Aceasta e viziunea patronului.
Care e viziunea jurnaliștilor, slujbași ori colaboratori ai ”supapelor”? Un prim răspuns îl oferă tot Costi: libertatea cu permisiune de la orânduire (a se citi: patron) nu prea mai e libertate. Mai exact o astfel de libertate e compromisă de scopul major (și final) pentru care patronul a permis-o.
Dar aici se impun nuanțările și întrebările suplimentare. În primul rând, trebuie menționat faptul că această teorie a ”supapelor” nu a inventat-o Vîntu. E practicată peste tot în mass-media conte