Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a constatat ieri că nu numai preţurile din lanţurile de retail sunt mari, ci şi cele practicate în pieţele unde îşi vând marfa ţăranii în mod direct, inclusiv cea organizată în curtea ministerului. "Mi se pare o aberaţie ca în pieţele volante, chiar şi în cea organizată în curtea Ministerului Agriculturii, preţurile să fie mai mari decât cele din piaţă. Ceea ce se întâmplă acum în pieţele din marile oraşe este inadmisibil, pentru că în ele nu au acces în niciun caz fermierii", a spus Tăbără, citat de Mediafax.
Abia venit la conducerea ministerului, Tabără a avut în ultima perioadă numeroase declaraţii cu privire la nivelul preţurilor la produsele alimentare, un subiect fierbinte între producători, procesatori şi lanţurile de retail. În încercarea de a încuraja producţia internă, ministrul a avut ieri o întâlnire cu premierul Emil Boc şi reprezentanţii băncilor comerciale şi ai BNR în care s-a discutat despre posibilitatea de înlesnire a creditării atât pe componenta fondurilor europene, cât şi pe componenta generală de finanţare a investiţiilor în agricultură.
Nu au discutat însă despre nivelul dobânzilor, o problemă des menţionată de fermieri, ci despre facilitarea accesului la credite. Din 2008 fermierii au depus proiecte pentru atragerea banilor europeni în vederea modernizării agriculturii, dar gradul real de absorbţie este sub 10%, după cum recunosc autorităţile, unul dintre motive fiind lipsa de cofinanţare.
Cel puţin 40% dintre contractele semnate în 2008-2010 pentru proiecte UE au probleme de bancabilitate şi pot fi reziliate, fondurile blocate de aceste proiecte fără cofinanţare fiind de sute de milioane de euro. "Cei cu probleme de finanţare trebuie să meargă la bancă pentru a discuta şi negocia condiţiile de creditare, astfel încât să poată continua proiectele.