Populaţia concentrează o treime din creditele cu valori mai mari de 5.000 de euro acordate de bănci, în timp ce pe zona de corporate firmele din servicii au atras cele mai mari finanţări, cu 19% din total, arată datele BNR pentru luna august.
Creditele cu valori mai mari de echivalentul a 5.000 de euro sunt urmărite de Centrala Riscurilor Bancare, un braţ specializat al BNR, şi reprezintă 90% din totalul finanţărilor acordate de băncile comerciale.
La nivel agregat portofoliile băncilor înclină astfel în favoarea segmentului corporate, deşi marii jucători au în general afacerile distribuite egal între retail şi companii.
Structura portofoliilor de credite este similară cu cea din urmă cu un an.
Firmele din servicii îşi păstrează a doua pondere ca mărime în portofoliile băncilor, cu 29% din totalul creditelor acordate. Totuşi, jucătorii din servicii nu au absorbit fonduri suplimentare în august 2010 faţă de august 2009, soldul creditelor atrase stagnând la 77 de miliarde de lei (circa 18 mld. euro). Aceasta înseamnă că împrumuturile nou contractate abia au reuşit să acopere rambursările.
"În sectorul serviciilor activează multe IMM-uri (întreprinderi mici şi mijlocii - n. red.) care au fost destul de mult afectate de criză, confruntându-se cu restrângeri de activitate şi probleme de finanţare", spune Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe Bank. Restrângerea creditării a venit pe fondul scăderii afacerilor din retail (cu căderi de până la 50% în zona vânzărilor de electrocasnice sau autoturisme), unde s-a resimţit din plin scăderea puterii de cumpărare a clienţilor.
Pe locul al doilea vin firmele din industrie, care au absorbit finanţări reprezentând 19% din total. Spre deosebire de jucătorii din servicii, firmele din industrie au reuşit totuşi să contracteze credite mai mari de la bănci, soldul