Instructorii auto independenţi au ieşit astăzi în stradă, protestând faţă de modul în care îşi încasează banii. Aceştia nu pot lua banii direct de la cursanţi, taxa pentru orele de pregătire practică este încasată de şcoală, ei fiind ulterior plătiţi în baza unui contract de prestări servicii.
Astfel, în jur de 150 de membri ai Sindicatului Naţional al Instructorilor Auto din România s-au adunat în această dimineaţă în Piaţa Constituţiei, cerând implicarea autorităţilor pentru stabilirea unui preţ minim de referinţă, impus sau tarif profesional pentru şcolarizarea persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.
„Primim 20 de lei din 800 plătiţi de elev”
„O persoană fizică autorizată are dreptul să încheie contract şi trebuie tot ea să încaseze banii. Dar nu e aşa! Banii elevului trec întâi pe la şcoală, apoi până ajung la noi mai rămân câteva zeci de lei. Ne opresc taxe pe carburant, impozit şi mai primim 20 de lei pe elev, din 800 de lei cât a plătit cursantul”, a spus Marian Boboc, instructor auto independent din Cluj. Aceştia au venit din mai multe oraşe ale ţării, Buzău, Bacău, Cluj sau Tulcea şi rămân în stradă până la ora 16.00, sperând să obţină şi un răspuns.
„În Europa peste 85% din şcoli sunt formate din persoane fizice autorizate, dar aşa ceva nu se întâmplă. La noi în ţară nu mai contează munca instructorului şi cum îl învaţă pe elev să conducă! Se gândesc doar la partea comercială”, a declarat Petrică Bordeianu, preşedintele Asociaţiei Şcolilor de Şoferi şi a Instructorilor Independenţi. De asemenea, aceştia susţin că sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, fiind constrânşi să mai aibe şi alte locuri de muncă.