Femeile din UE ar putea beneficia de 20 de săptămâni de concediu de maternitate plătit complet
Proiectul de lege care prevede acordarea concediului de maternitate plătit integral timp de cinci luni a fost votat, ieri, în prima lectură de Parlamentul European. Iniţiativa este, însă, puternic contestată de mai multe ţări UE care consideră că adoptarea unui asemenea proiect ar însemna o lovitură puternică dată contribuabililor, pentru că acest lucru ar însemna dublarea cheltuielilor pentru concediul de maternitate. Totodată, multe voci spun că o astfel de măsură va descuraja femeile să-şi construiască o carieră, perpetuând sistemul tradiţional în care tatăl aduce banii în casă, iar mama are grijă de copii.
Ţara care se împotriveşte cel mai mult acestui proiect este Marea Britanie, care tocmai a adoptat cel mai drastic plan de austeritate bugetară de la al Doilea Război Mondial până acum. Reprezentanţii de la Londra afirmă că această decizie ar însemna majorarea cu 2,4 miliarde de lire sterline (aproximativ 2,7 miliarde de euro) a cheltuielilor, practic o dublare. Şi dezbaterile privind majorarea concediului de maternitate au fost aprinse. Proiectul presupune creşterea concediului de la 14 la 20 de săptămâni, inclusiv două săptămâni pentru tată.
Comisia Europeana propusese iniţial un concediu de maternitate integral plătit de 18 săptămâni, urmând astfel recomandările Organizaţiei Mondiale a Muncii. Comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, a avertizat, însă, luna trecută, că un concediu de maternitate integral plătit de 20 de săptămâni va genera costuri importante în următorii 20 de ani, care vor ajunge până la 40 de miliarde de euro în cazul Franţei şi la 57 de miliarde de euro pentru Marea Britanie.
Concediul de maternitate în UE
În Uniunea Europeană, Marea Britanie are cel mai lung concediu de maternitate. Acesta poate dura 52