Studenţii la medicină din România se pot transfera la universităţi din Franţa, pentru a-şi continua studiile. O lege care permite acest lucru a fost aprobată recent de Guvernul de la Paris, cu scopul de a acoperi deficitul de cadre medicale. "S-ar putea să fie mai multe ieşiri din sistemul educaţional decât intrări", spune la RFI preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.
Studenţii la medicină din România se pot transfera la universităţi din Franţa, pentru a-şi continua studiile. O lege care permite acest lucru a fost aprobată recent de Guvernul de la Paris, cu scopul de a acoperi deficitul de cadre medicale.
Franţa era de altfel una dintre destinaţiile medicilor români în căutare de salarii mai mari.
Decizia înseamnă, pe de o parte, recunoaşterea învăţământului românesc, dar pe de altă parte, adâncirea crizei de medici din ţară.
Şi aşa, activitatea unor spitaledin România e afectată de exodul cadrelor medicale, spune la RFI preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae (audio).
"Au apărut în Monitorul Oficial al Franţei decretele lui Nicolas Sarkozy, prin care începând cu anul II, se recunosc şi pot să existe schimburi între studenţi, fără nici un fel de acte intermediare. S-ar putea să fie mai multe ieşiri din sistemul educaţional decât intrări", explică Vasile Astărăstoae.
Afectaţi de subfinanţarea sistemului şi de reducerea salariilor, tot mai mulţi absolvenţi de medicină au plecat să muncească în alte ţări europene. Vasile Astărăstoae, despre studenţii la medicină, care-şi pot continua studiile în Franţa.
Studenţii la medicină din România se pot transfera la universităţi din Franţa, pentru a-şi continua studiile. O lege care permite acest lucru a fost aprobată recent de Guvernul de la Paris, cu scopul de a acoperi deficitul de cadre medicale. "S-ar putea să fie mai multe ieşiri din sistemul