Arheologul elveţian Laurent Chrzanovski şi istoricii clujeni Tudor Sălăjean şi Cosmin Rusu vor realiza cea mai mare expoziţie a României în străinătate. Trei istorici ambiţioşi şi-au propus să adune peste 2.000 de exponate din 50 de muzee din ţară, pe care le vor prezenta, după modelul Bulgariei, în ţările din Europa în care România are probleme de imagine.
Arheologul elveţian stabilit la Deva, Laurent Chrzanovski, este iniţiatorul celui mai mare proiect muzeografic din ţară realizat vreodată pentru a fi prezentat în străinătate. Acesta îşi propune, alături de istoricii clujeni Tudor Sălăjean şi Cosmin Rusu, să adune nu mai puţin de 2000 de piese care să prezinte „România medievală", aşa cum a fost şi denumită expoziţia, din cele mai importante 50 de muzee ale ţării.
Expoziţia care a obţinut patronajul instituţiei Preşedinţiei, a Ministerul Culturii şi cel al Afacerilor Externe va fi prezentată în cele mai importante muzee din Europa, însă miza este ca aceasta să ajungă în ţările în care românii nu sunt priviţi cu ochi buni, precum Franţa, Anglia, Spania sau Italia.
200.000 de euro, bugetul proiectului
„Cum se întâmplă ceva cu un ţigan, cum este subiectul de primă pagină o săptămână întreagă. România nu înseamnă doar asta. Trebuie să arătăm care e partea frumoasă a României şi oamenii, pentru că ei sunt moştenirea acestei culturi formidabile. A asemenea expoziţie, naţională, la Muzeul Luvru, de pildă, poate face prima pagina oricărui tip de ziar francez", a explicat Laurent Chrzanovski. Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei va fi centrul acestui proiect, unde vor fi aduse toate cele 2.000 de exponate. Până acum, echipa „România medievală" a selectat 1.000 de exponate, în majoritate de la muzeele din Ardeal. Proiectul a fost finanţat cu 200.000 de euro, de către Institutul Cultural Român, bani necesari pentru documentarea şt