Pentru că toată lumea s-a înghesuit în nord, multă vreme sudul a fost „cenuşăreasa" de pe piaţa imobiliară. Îmbunătăţirea infrastructurii, dezvoltarea imobiliară controlată şi preţuri mai bune de tranzacţionare, i-au făcut pe mulţi să migreze către această parte a oraşului.
Având în vedere tendinţa achiziţionării de apartamente cât mai aproape de mijloacele de transport în comun, specialiştii spun că interesul se va menţine constant către zonele care întrunesc aceste caracteristici. Astfel, zone precum Eroii Revoluţiei, Brâncoveanu, Piaţa Sudului, Bd.-ul Obregia sau Emil Racoviţă se află în topul preferinţelor celor care îşi caută o locuinţă în această parte a oraşului. „Ca si pentru alte zone, cumpărătorul de locuinţe second-hand caută să cumpere apartamente construite după 1980, în apropierea mijloacelor de transport şi în blocuri fără datorii mari la utilităţi. În cazul unei locuinţe noi, caută un ansamblu finalizat sau aproape de finalizare, cu preţuri care să se încadreze în programul Prima Casă", declară Cristina Roşca, Managing Partner RealTime Imobiliarii.
Apartamentele vechi, mai ieftine
Cele mai căutate apartamente sunt cele cu două camere cu suprafeţe cuprinse între 50 şi 60 mp, urmând garsonierele, trei şi patru camere. Agenţiile imobiliare spun că în prezent peste 50% dintre cumpărători apelează la programul Prima Casă, restul fiind cu cash sau alte credite ipotecare. În privinţa preţului, un apartament vechi cu două camere, confort 1, decomandat era cotat în primăvara acestui an la 65.000 - 70.000 euro, iar în prezent se tranzacţionează cu 55.000 - 60.000 euro, în funcţie de zonă, îmbunătăţiri şi facilităţi. „Cu toate că cererea se păstrează constantă, criza economică a determinat o scădere a preţurilor pentru apartamentele vechi de la începutul anului şi până în prezent cu 10.000 - 15.000 euro" afirmă Cătălin Grigore, Manager Compan