Bursa „Guvernul României“, care permite elevilor eminenţi din mediul rural să înveţe la oraş, a rămas fără beneficiari. Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că vinovaţi sunt profesorii care s-au ferit să propună copii inteligenţi, de teamă să nu piardă din numărul de ore.
Proiectul oferă şansa copiilor cu minţi sclipitoare, dar care provin din familii modeste de la sate să studieze gimnaziul la oraş, într-o şcoală de prestigiu.
Bursa acoperă cheltuielile de cazare şi masă, iar părinţii nu trebuie decât să-şi dea acordul ca micuţii lor să înveţe departe de casă. Dar până să ajungă aici, un rol important îl au dascălii din mediul rural care ar trebui să identifice beneficiarii. Anul acesta, niciun copil nu a fost selectat, iar oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Bacău au găsit vinovaţii.
Şansa copiilor, pe locul doi
„În primul rând, acest proiect nu a fost mediatizat în şcoli. Profesorii nu propun elevii care îndeplinesc condiţiile pentru că plecarea unui copil sau doi dintr-o şcoală mică poate duce la desfiinţarea claselor, iar ei nu-şi doresc asta“, ne-a declarat Isabela Adam, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bacău. Aşa se face că şansa copiilor de a studia la un alt nivel este pusă pe locul doi de dascălii care ţin la catedre.
Singura clasă specială s-a format în urmă cu doi ani la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău. 17 copii din toate judeţ au venit să înveţe carte la oraş, iar acum sunt în clasa a VII-a. Printre ei se numără şi Georgiana Constândoiu, premianta clasei, care a terminat anul trecut cu 10 pe linie.
Au dovedit că au potenţial
Venită din comuna Oituz, de la peste 80 de kilometri distanţă, copila priveşte cu alţi ochi spre viitor. „Îmi este dor de părinţi, dar aici am posibilitatea să fac mai multă carte şi să ajung şi eu cineva în viaţă“, ne-a spus