Bursa de la Bucureşti a rămas anul acesta mult în urma pieţelor dezvoltate, dar şi a altor burse regionale, care sunt gata să-şi reia trendul de creştere început în debutul anului 2009 după ce au ajuns recent în preajma maximelor atinse în luna aprilie a acestui an.
Astfel, burse precum cele ale Germaniei, Poloniei sau Turciei au ajuns recent la niveluri record pentru ultimii doi ani în timp ce principalul indice al Bursei, BET-C, se află încă cu 15,4% sub nivelul maxim din luna aprilie a anului curent.
Scăderi similare cu cele consemnate de Bursă au înregistrat doar pieţele din Bulgaria şi Cehia, care au de recuperat 14,8% şi respectiv 12,7% faţă de maximele atinse în urmă cu şase luni.
În aprilie, majoritatea burselor internaţionale au intrat pe un trend descendent după ce problemele din Grecia au cuprins întreaga Europă, iar multe state au adoptat programe de austeritate bugetară pentru a-şi reduce deficitele, alimentând temerile privind un impact negativ asupra reluării creşterii economice în regiune.
Dacă la nivel internaţional cei mai mulţi investitori au uitat de probleme, indicii burselor revenind în preajma maximelor, pe plan intern Bursa resimte din plin instabilitatea fiscală şi politică, spun brokerii.
"Indicatorii economici nu au fost nici răi, nici buni, ci amestecaţi. Stimulii vor fi acordaţi în continuare de multe guverne şi lumea este liniştită. La noi este mult mai puţin liniştitor deşi nu am suferit şocurile pe care le-au avut alţii. Este o lipsă de profesionalism din partea guvernului, care nu ţine în frâu reforma sistemului bugetar. Se anunţă modificări fiscale de la o zi la alta. Există foarte multă instabilitate şi investitorii nu ştiu ce se va întâmpla şi pe ce să se bazeze", spune Adrian Mănăilă, directorul general al firmei de brokeraj EldaInvest din Galaţi.
Analiştii spun că