Neprezentarea la urna de vot este varianta antitrădare pe care pedeliştii ar urma să o oficializeze în această săptămână. UNPR-iştii spun că e "de la sine înţeles" de ce parte a baricadei se află
Pentru a se asigura că nu vor exista trădători în propria tabără, dar şi pentru a-i feri pe anumiţi colegi de greşeala de "a vota invers", aşa cum s-a întâmplat la precedenta încercare a opoziţiei de a răsturna guvernul, pedeliştii vor rămâne în băncile parlamentare, în timpul moţiunii de cenzură.
Abţinerea de la vot, variantă discutată, luni, în cadrul coaliţiei, este agreată de majoritatea pedeliştilor din parlament şi cel mai probabil va fi oficializată ca strategie duminică, în cadrul Colegiului Director al PDL, ce va avea loc la un restaurant din Capitală. Faptul că democrat-liberalii vor asista în plen la citirea moţiunii, fără însă a-şi exercita votul a fost indicat şi de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a evitat să răspundă dacă parlamentarii puterii au primit indicaţii concrete în această privinţă: "Nu se pune problema să nu mergem la dezbaterea moţiunii de cenzură. Sigur, vom decide dacă vom participa efectiv la vot, dacă vom vota. Asta va fi opţiunea noastră. Oricum dânşii trebuie să demonstreze că au majoritate".
Practic, pentru a demite Guvernul Boc, opoziţia are nevoie de 236 de voturi în favoarea moţiunii, ceea ce presupune că în cazul în care toţi senatorii şi deputaţii opoziţiei ar fi prezenţi miercurea viitoare în plen, tot va fi nevoie de atragerea de partea PSD şi PNL a cincisprezece parlamentari din tabăra PDL-UDMR-UNPR.
Calculele democrat-liberalilor nu dau însă emoţii guvernului, întrucât pedeliştii garantează, că şi în cazul exprimării votului, mai puţin de zece parlamentari ar putea trăda. Pe deasupra, moţiunea e cotată cu şanse slabe de reuşită şi de către liberali, surse din PNL precizând că ni