Două bănci de talie mică şi cu acţionariat elen, Emporiki şi ATE Bank, au majorat săptămâna aceasta marjele de dobândă la creditele noi în lei şi euro pentru populaţie cu până la două puncte procentuale, după ce în trecut veniseră cu oferte pentru atragerea de clienţi.
Reprezentanţii celor două instituţii de credit nu au comentat deciziile de creştere a dobânzilor până la închiderea ediţiei. Bancherii semnalează astfel un nou pas de scumpire a creditelor în încercarea de a obţine venituri suplimentare pentru acoperirea pierderilor din împrumuturi neperformante, dar şi în condiţiile în care anticipează o creştere a costurilor de finanţare. Cele două bănci plătesc de altfel dobânzi în partea de sus a pieţei la depozite.
"Dacă ne uităm la riscurile realizate de bănci prin creditele vechi, la faptul că împrumuturile neperformante cresc într-un ritm îngrijorător, este clar că băncile trebuie să ia măsuri şi creşterea dobânzilor este inevitabilă. La euro, înclin să cred că scumpirile vin pe fondul aşteptărilor legate de creşterea costului finanţării pe piaţa europeană începând de anul viitor", spune analistul financiar Aurelian Dochia.
De exemplu, Emporiki a crescut marja de dobândă la creditele de consum fără ipotecă în euro cu două puncte procentuale, la 12,5% peste indicatorul Euribor la trei luni. Pentru un împrumut de 10.000 de euro acordat pe zece ani, dobânda anuală efectivă urcă în prezent la 19,24%, rata lunară fiind de 179 de euro. Şi la creditele de nevoi personale în lei marja de dobândă a urcat de la 4,3% la 6,6% pe an.
Creşteri mai temperate s-au înregistrat în cazul împrumuturilor cu garanţii, unde marjele au urcat cu până la 0,6 puncte procentuale la euro şi un punct la lei. Emporiki mizează însă pe întărirea relaţiei cu clienţii existenţi, astfel că a păstrat aceleaşi marje de dobândă sau chiar a scăz