Tinerii cineaşti Adrian Sitaru, Radu Jude şi Marian Crişan au creat propriile versiuni de trailer pentru unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului: „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică. Pe 28 octombrie, filmul conceput din peste o mie de ore de imagini de arhivă şi elogiat de presa lumii din mai încoace, când a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes, va avea avanpremiera în România, urmând ca de a doua zi să intre în cinematografe.
În aşteptarea peliculei pe marile ecrane, Marian Crişan a adus în faţa camerei de filmat tineri pentru care Nicolae Ceauşescu e o poveste spusă de părinţi, un personaj descris drept „un zeu malefic”, „un om care a făcut tot ce şi-a propus” sau „o fantomă a trecutului, ca Dracula”. „Am pornit de la ideea de a face un trailer care să nu folosească imagini de arhivă şi să atace un alt public posibil al filmului: publicul tânăr, care nu ştie prea multe despre Ceauşescu. Am vrut să văd ce ştie tineretul de 20-25 de ani despre Ceauşescu, ce mai înseamnă Ceauşescu pentru tineri acum? E un mit, un simbol, un clişeu, o legendă, o fantomă...?
Realizând trailerul, mi-am dat seama că memoria colectivă e un lucru care poate fi uşor manipulată şi că parinţii îşi pun o amprentă puternică pe amintirile copiilor. Sunt curios ce vor şti copiii peste 20 de ani despre Ceauşescu”, explică regizorul Marian Crişan.
Radu Jude şi-a imaginat, în două versiuni de trailer bazate pe aceeaşi idee, cum ar comenta doi amici la acest film, într-o sală de cinema care le-ar aparţine pentru o seară. Scenele sunt mai mult decât ofertante: cuplul Ceauşescu joacă şah, înoată („hai să fugim în Turcia!”) şi fac o vizită reginei Marii Britanii. „Eu am pornit de la experienţa mea când am văzut filmul. «Autobiografia» te obligă să interoghezi tot timpul imaginile, să încerci să le înţelegi s