Europarlamentarul PDL Elena Băsescu a declarat, marţi, în plenul PE că accidentul petrecut recent în Ungaria este mult mai grav decât cel care s-a produs în anul 2000, la Baia Mare, ea subliniind că este necesară la nivelul UE revizuirea criteriilor de clasificare a deşeurilor toxice şi periculoase.
"Conform estimărilor Greenpeace, acest accident este mult mai grav decât cel petrecut la Baia Mare în anul 2000. Precizez că atunci nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, iar efectele în timp au fost relativ reduse. Cu toate acestea, europarlamentari din Ungaria au iniţiat o rezoluţie pentru interzicerea mineritului pe bază de cianuri, fără a prezenta o alternativă, cu unicul scop de a bloca proiectul Roşia Montană", a spus Elena Băsescu, în discursul rostit în plenul PE în cadrul unei dezbateri privind incidentul produs recent în Ungaria.
Ea a spus că, în mod regretabil, în Europa există încă riscuri majore pentru siguranţa oamenilor şi mediul înconjurător. Elena Băsescu a apreciat că o cauză a acestui fenomen o reprezintă faptul că reglementările în domeniul protecţiei mediului şi prevenirii dezastrelor nu sunt suficiente sau nu sunt implementate corespunzător. "Se impune, printre altele, revizuirea criteriilor de clasificare a deşeurilor toxice şi periculoase. Remarcăm că nămolul roşu de tipul celui care a produs dezastrul de la Kolontar nu este catalogat drept deşeu periculos", a mai spus Elena Băsescu.
La rândul său, eurodeputatul PNL Adina Vălean a luat cuvântul în cadrul dezbaterii, precizând că CE trebuie să vegheze la implementarea corectă a legislaţiei de mediu, dar şi că utilizarea unor sume din Fondul de solidaritate al UE nu se impune în acest caz. "Principiul poluatorul plăteşte este valabil în UE. De aceea mă îndoiesc că folosirea Fondului de Solidaritate se impune în acest caz, pentru că ar submina răsp