China, care a blocat luna trecuta exporturile de minerale cruciale catre Japonia, recurge la aceeasi strategie in relatia cu Statele Unite si Europa in ceea ce priveste pamanturile rare, materiale esentiale pentru industria tehnologiilor de varf, au declarat, pentru New York Times, trei reprezentanti ai acestei industrii.
Pamanturile rare, formate din grupa lantanidelor si actinidelor, sunt considerate elemente critice pentru industria hi-tech. De notat faptul ca anuntul privind descoperirea unor rezerve minerale enorme in Afghanistan, in valoare de o mie de miliarde de dolari, vizeaza si rezerve semnificative de pamanturi rare, in special litiu, esential in productia bateriilor pentru telefoane mobile si laptop-uri.
Decizia Chinei pare sa reprezinte o intensificare a tensiunilor in crestere legate de razboiul valutar dintre yuan, pe de o parte, si dolar si euro, de cealalta parte. Pana de curand, Beijingul recurgea, de regula, la rezolvarea rapida si tacuta a conflictelor comerciale. Dar stoparea aprovizionarii cu pamanturi rare este cel mai recent semnal ca liderii Chinei sunt dispusi sa faca uz de noua forta economica pe care o detin.
"Embargoul se extinde" dincolo de Japonia, a declarat unul dintre reprezentantii acestei industrii, sub protectia anonimatului, de teama represaliilor din partea autoritatilor chineze.
Cei trei spun ca autoritatile vamale din China au inceput sa extinda restrictiile de luni dimineata, la cateva ore dupa ce un oficial de rang inalt de la Beijing a denuntat practicile comerciale ale SUA.
China detine 95% din productia mondiala de pamanturi rare, care au o utilizare larga atat in industria comerciala cat si militara si sunt vitale in fabricarea unei game largi de produse, de la telefoane mobile, turbine eoliene si pana la rachete teleghidate. Orice restrictie impusa de China in expo