Programul de lucru impus de CSM magistraţilor blochează judecarea proceselor în termen rezonabil. Sursa: SHUTTERSTOCKSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
O hotărâre prin care Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit programul de lucru al judecătorilor de la tribunale şi curţi de apel tergiversează exagerat actul de justiţie. Asta, în condiţiile în care judecarea în termen rezonabil a cauzelor este o condiţie impusă în Mecanismul de Verificare şi Cooperare pe Justiţie, de care este condiţionată chiar şi aderarea României la Spaţiul Schengen.
În plus, de curând, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o hotărâre-pilot împotriva României, în cauzele privind restituirea proprietăţilor confiscate în perioada comunistă, acuzând autorităţile române de încălcarea dreptului de proprietate şi de nerespectarea duratei procedurii.
Urmările deciziei CSM - care a făcut ca, în unele cazuri, primul termen al proceselor să fie stabilit chiar şi la 14 luni de la înregistrarea dosarelor - i-au determinat, ieri, pe oficialii Ministerului Justiţiei (MJ) să ceară suspendarea "Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurarea calităţii activităţii în instanţe în anul 2010".
CSM aruncă vina pe umerii Ministerului Justiţiei
"Programul prezintă disfuncţionalităţi, iar continuarea aplicării acestuia în instanţe are consecinţe grave în privinţa respectării obligaţiei de a asigura soluţionarea cauzelor într- un termen rezonabil. (...) În ultima perioadă, prin aplicarea acestui Program, primul termen a ajuns să fie stabilit, în anumite cazuri, la 11-14 luni de la data înregistrării dosarelor. (...) CSM a considerat rezonabil pentru un judecător să soluţioneze între 10 şi 15 dosare pe săptămână, stabilind un volum mediu de 90 de puncte de încărcare săptămânală. Conform hotărârii, la îndeplinirea număr