Patronatele estimează diferit impactul măsurii: de la ieftiniri cu 18% şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale preţurilor şi creşterea fraudei fiscale. Sindicatele din industria alimentară salută însă decizia Parlamentului de a reduce taxa pe valoare adăugată pentru produsele alimentare de bază.
Patronatele estimează diferit impactul măsurii: de la ieftiniri cu 18% şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale preţurilor şi creşterea fraudei fiscale. Sindicatele din industria alimentară salută însă decizia Parlamentului de a reduce taxa pe valoare adăugată pentru produsele alimentare de bază.
Preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, a declarat că decizia de scădere a TVA pentru alimentele de bază vine în sprijinul populaţiei, dar că trebuie completată cu alte măsuri astfel încât să scadă preţurile pentru cumpărători.
Potrivit lui, această lege trebuie promulgată de preşedinte, chiar dacă deputaţii au anunţat că au votat fără să ştie ce. Pe de altă parte, patronatele din industria alimentară au altă părere.
Niculae Ştefan, preşedintele federaţiei Agrostar Probabil spune că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se va simţi la raft pentru că magazinele nu sunt obligate să scadă preţurile.
El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant.
Aurel Popescu, preşedintele patronatului din panificaţie ROMPAN crede că produsele alimentare se vor iefini cu circa 18% în urma scăderii TVA. În schimb, Nicolae Minea, preşedintele Romalimenta, crede că legea va avea doar efecte negative pentru că e greu de estimate care sunt produse de bază.
Între timp, PDL anunţă că pregăteşte un proiect care să anuleze legea de modificare a TVA. Ioana Haşu
Patronatele estimează diferit impactul măsurii: de la ieftiniri