Bolnavii din urgenţă aşteaptă ore întregi pentru a putea fi investigaţi la singurul aparat de radiologie care mai funcţionează. Situaţia este extrem de dificilă şi pentru cadrele medicale, care nu mai ştiu cum să facă faţă situaţiei.
Situaţie fără precedent la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii au ajuns să stea la cozi interminabile pentru o radiografie, după ce aparatele de radiologie s-au defectat unul câte unul. Din cinci aparate care ar fi trebuit să deservească urgenţa, policlinica şi secţiile de spital - altele decât chirurgia - doar unul mai funcţionează. Aparatul este însă suprasolicitat şi riscă să se defecteze, la rândul său.
Radiologie dentară cu aparat din 1942
Radiologia arată ca după o scenă de război. RMN-ul, computerul tomograf şi patru din cele şase aparate de radiologie sunt acoperite de praf şi înconjurate de colăcei de cabluri.
Pe unul dintre aparatele de radiologie, fabricat în 1977, se văd semnele folosirii iraţionale: un braţ rupt zace lângă masa de radiologie. Medicii îşi amintesc ce s-a întâmplat. Corpul mobil, extrem de greu al aparatului, s-a rupt încet-încet din suport. Deşi beteag, aparatul a continuat să fie folosit multă vreme. Apoi o asistentă a avut inspiraţia să lege de el un sul de bandaj, ca să mai amortizeze puţin din şoc în cazul în care ar fi căzut peste vreun bolnav. Şi bine a făcut, pentru că zilele trecute inevitabilul s-a produs. Aparatul s-a rupt în două şi aceeaşi asistentă medicală s-a nimerit să fie acolo. S-a ales cu o vânătaie la umăr şi cu o sperietură zdravănă, dar s-a bucurat pentru inspiraţia pe care a avut-o de a lega bandajul de aparat.
Un aparat pentru radiologie dentară din 1942, o altă fosilă, tocmai a fost pensionat săptămâna trecută pentru că nu mai era sigur pentru pacienţi. În locul lui urmează să fie adus un aparat nou, însă într-un viitor mai mult sau