După ce a pierdut activele, Amonil riscă să-şi piardă şi angajaţii, iar continuarea activităţii depinde de gazele primite de la grupul Interagro al lui Ioan Niculae. Între timp, acţionarii minoritari aşteaptă ca CNVM să le facă dreptate.
Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) riscă să rămână fără activitate şi fără salariaţi, după ce anul trecut a pierdut principalele active.
Conducerea companiei a anunţat luni că un număr semnificativ de salariaţi şi-au denunţat contractele de muncă şi urmează să se angajeze la Chemgas Holding. Deşi nu a precizat numărul salariaţilor care vor pleca, Amonil spune că activitatea ar putea fi afectată. Compania avea circa 800 de angajaţi în primul semestru.
În plus, contractul de procesare a gazului metan, încheiat cu grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, expiră la sfârşitul lunii noiembrie, iar Niculae a declarat recent că-şi va închide toate combinatele dacă Guvernul nu prelungeşte facilitatea de a cumpăra gaze naturale doar din producţia internă, mai ieftine, acordată în urmă cu un an producătorilor români din industria chimică. Facilitatea expiră la finele lunii octombrie, iar producătorii negociază în prezent cu Ministerul Economiei prelungirea acesteia cel puţin până în primăvara anului viitor.
"Voi închide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celui de la Slobozia, pe care îl mai ţin deschis şi în luna noiembrie, pentru că am un contract cu el pe care trebuie să-l închei", ameninţa recent Niculae.
Cu toate că vorbeşte despre închiderea combinatului, cu excepţia contractului de procesare a gazului în prezent nu mai există nicio legătură formală între Niculae şi Amonil. Grupul Interagro a deţinut începând din 2007 un pachet de 8% din acţiunile Amonil, pe care l-a vândut la finele lui 2008 pe Bursă. În 2007, Niculae anunţa că a prelua