Parlamentarii europeni au votat miercuri, in prima lectura, un controversat proiect care prevede acordarea unui concediu de maternitate de cinci luni, integral platit, contestat insa de o serie de tari, care sustin ca in acest fel se adauga o noua povara pe umerii contribuabililor. In plus, afirma contestatarii, proiectul s-ar putea intoarce impotriva femeilor, descurajandu-le in construirea unei cariere.
Marea Britanie, care a adoptat un plan drastic de austeritate bugetara, a precizat ca aceasta decizie ii va dubla cheltuielile cu concediile de maternitate, majorandu-le cu 2,4 miliarde de lire sterline anual.
Dezbaterile privind majorarea concediului de maternitate integral platit de la 14 la 20 de saptamani, care include si doua saptamani libere pentru tati, au fost incinse.
Marea Britanie are cel mai lung concediu de maternitate din Uniunea Europeana, de 52 de saptamani, insa doar primele sase saptamani sunt platite cu 90% din salariu.
Femeile din Germania au 14 saptamani, in Franta se acorda 16 saptamani iar in Belgia 15.
Mai multi europarlamentari se tem insa ca acest proiect ar putea submina, pe termen lung, oportunitatile de angajare pentru femei.
"Merge prea departe. Nu trebuie sa distrugem sisteme care functioneaza. Concediul integral platit va descuraja femeile tinere sa-si gaseasca o slujba", spune liberala birtanica Elizabeth Lynne.
Conservatoarea Elisabeth Morin-Chartier (Franta) a avertizat ca propunerea "se va intoarce in cele din urma impotriva femeilor".
Olandeza Marije Cornelissen, din partea verzilor, este si mai categorica: "Vrem sa perpetuam un sistem traditional in care tatal castiga banii iar femeia are grija de copii".
Votul de miercuri reprezinta o prima citire a proiectului, ceea ce inseamna ca decizia va fi dezbatuta de guverne dupa care va reveni