Mai mulți angajați ai Operei din Cluj-Napoca acuză actuala conducere a instituției că a cheltuit sume imense de bani pentru a pune în scenă opere în regia unor nume mai mult sau mai puțin cunoscute, care sunt renumerați cu sume de zeci de mii de euro. Sursa: Mihai Șoica
În condițiile în care salariile artiștilor au fost reduse cu 25%, iar cheltuielile pentru buna funcționare a instituției au fost reduse drastic, sume de bani de ordinul zecilor de mii de euro sunt cheltuite fără nici o noimă.
Baritonul Dan Dumitrana susține că pentru opera Don Giovanni, care avea alocat un buget de 100.000 de euro, onorariul pentru regizorul de la Teatrul Maghiar din Cluj Napoca, Tompa Gabor, era de 18.000 de euro.
“În condițiile în care la Operă sunt angajați regizori de faimă sau dirijori recunoscuți internațional, nu înțeleg de ce a trebuit să fie chemat un regizor cunoscut în teatru să regizeze o piesă de operă”, spune baritonul clujean.
Sacou de 1.200 de lei
Pentru premiera piesei Don Goivanni care ar fi trebuit să aibă loc luna aceasta, Opera din Cluj Napoca a cheltuit sume imense de bani pentru recuzită și pentru decor.
„Au cumpărat un sacou cu 1.200 de lei. Cel care îmbracă acest sacou are doar o trecere scurtă prin scenă. În total, s-au cumpărat 52 de piese cu 1.200 de lei bucata. În prima fază, au cerut 1.600 de lei, dar au negociat și s-a obținut o reducere. Pentru decor s-a cumpărat mobilier de la o firmă privată, în condițiile în care la operă avem ateliere și de croitorie și de tâmplărie”, spune Dan Gâdea, membru în orchestra Operei Române din Cluj Napoca.
Artiștii sunt nemulțumiți de faptul că în depozitele Operei mai există două decoruri ale piesei Don Giovanni care s-a jucat în 2006 și care a înregistrat un mare succes.
Viziune kitsch
Cât despre piesa Don Giovanni montată de Tompa Gabor artiștii susțin că este un kitsck. @N