Administratorii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) vor putea să depăşească, în următorii doi ani, limita de investiţii pentru titlurile de stat, de la un milion la trei milioane de lei, potrivit unei modificări a unei norme aprobate de autoritatea de reglementare în domeniu (CSSPP). "Scopul actului normativ aprobat, ieri, este de a veni în sprijinul fondurilor care se pot confrunta cu dificultăţi în procesul de diversificare a portofoliilor de investiţii, în condiţiile unui volum redus al activelor. Modificările vor contribui la crearea unui mediu propice dezvoltării fondurilor de pensii, prin acumularea lichidităţilor necesare etapei de început a sistemului de pensii private, în condiţii de costuri reduse cu investiţiile", se arată într-un comunicat al CSSPP, citat de Mediafax. Ulterior depăşirii pragului de trei milioane de lei active sau a perioadei limită impuse de normă, fondurile de pensii facultative îşi vor putea diversifica portofoliile în condiţii de siguranţă sporită, conform prevederilor legale în vigoare.
Potrivit legislaţiei, un administrator poate investi în titluri de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice din România, emise de state membre ale Uniunii Europene sau aparţinând Spaţiului Economic European într-un procent mai mare de 70% din valoarea totală a activelor fondului.
Administratorii de fonduri de pensii facultative care decid să aplice prevederile normei au obligaţia de a informa participanţii cu privire la decizia luată, aceasta fiind postată pe site-ul administratorului pe toată perioada de aplicare a prevederilor prezentei norme.
Totodată se elimină obligativitatea de a supune avizării Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) modificarea prospectului schemei de pensii facultative ca urmare a deciziei luate.
Norma pentru modificarea şi completarea Normei 26/2007 privind