Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) este implicată în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu prevederile legislaţiei europene în domeniul protecţiei consumatorilor. "Experţii Autorităţii participă efectiv la elaborarea reglementărilor Uniunii Europene. De asemenea, suntem implicaţi în dezvoltarea mecanismului de cooperare transfrontalieră bazat pe schimbul rapid de informaţii privind produsele periculoase de pe piaţa unică", se arată într-un comunicat emis, ieri, de ANPC.
Preşedintele Autorităţii, Constantin Cerbulescu, spune că, dincolo de crearea unui cadru legislativ coerent, menit să asigure respectarea drepturilor consumatorilor, şi un mediu concurenţial echitabil, se urmăreşte şi implicarea consumatorilor. "Modelul legislativ pe care dorim să-l transpunem în practică este centrat pe ideea de consumator educat, informat şi activ care îşi cunoaşte drepturile şi nu ezită să şi le apere atunci când este cazul", a declarat preşedintele ANPC.
Implicarea societăţii civile, sprijin pentru protecţia consumatorilor
ANPC acordă o atenţie deosebită pentru informarea şi educarea societăţii civile, iar în acest sens a constituit, la nivelul Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor, puncte de informare prin intermediul cărora consumatorii beneficiază de consiliere şi de legislaţia din domeniu.
De asemenea, ANPC sprijină şi colaborează cu ECC-Romania, centru european cofinanţat de Uniunea Europeană şi ANPC. Prin intermediul site-ului ECC-Romania - www.eccromania.ro - sunt puse la dispoziţia celor interesaţi informaţii cu privire la legislaţia din domeniul protecţiei consumatorilor, oferite sfaturi şi informaţii utile consumatorilor. În cadrul centrului se desfăşoară activităţi ca: acordarea de consultanţă individuală şi de grup consumatorilor; informarea consumatorilor prin elaborarea şi editar