Un studiu realizat de compania de cercetare “Novel" arată că un sfert dintre ţigările fumate de români sunt de contrabandă. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 2.500 de persoane intervievate, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În luna ianuarie nivelul contrabandei era de 36,2% din totalul ţigaretelor consumate, în iulie a scăzut la 21,3% iar în septembrie a crescut din nou, la 24,4%. Creşterea consumului de ţigări de contrabandă este pusă pe seama măsurilor de austeritate luate de guvern.
“Piaţa de ţigarete a suferit un şoc în luna septembrie din cauza măsurilor de austeritate luate în iulie. Dacă rămânem la acest procent al contrabandei de 24%, până la sfârşitul anului pierderea la bugetul de stat va fi de 180 de milioane de euro. Din ianuarie şi până în iulie piaţa înregistrase o scădere semnificativă a comerţului ilicit cu ţigarete, ceea ce a demonstrat capacitatea autorităţilor de a lupta cu acest flagel. Scăderea de la un procent de 36% la un procent de 21% a însemnat practic 170 de milioane de euro din accize şi TVA aduse înapoi la bugetul de stat. Dacă rămâneam la un nivel al contrabandei de 36%, într-un an de la bugetul de stat se pierdeau un miliard de euro", a declarat Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Europa Sud- Est.
Studiul arată că 77% dintre ţigările de contrabandă ajunse în România provin din Moldova, Ucraina şi Serbia, iar cele mai mari pieţe de desfacere pentru acestea sunt regiunea de nord- est şi regiunea de vest.
Măsurile legislative controversate
Marii jucători pe piaţa legală a ţigaretelor se opun proiectului de Lege pentru modificarea articolului 206/65 din Legea 571 din 22 decembrie 2003 privind Codul Fiscal, votată în plenul Senatului în 4 octombrie, potrivit căreia ţigările confiscate ar trebui valorificate.
“Iniţiativa pune în pericol piaţă