Anticoncepţionalele orale au efecte secundare emoţionale care ne pot afecta relaţiile. Hormonii din medicamentele contraceptive transformă femeile în „mici monştri“, le fac posesive şi suspicioase cu partenerii de viaţă, arată un studiu scoţian.
Cercetătorii le avertizează pe femeile care iau anticoncepţionalele cu cea mai mare doză de estrogen că este foarte posibil să-şi pună în pericol relaţiile amoroase din cauza modificărilor de comportament, scrie „The Daily Mail".
Citiţi şi:
Una din cinci românce nu face sex protejat
Aceasta este doar una dintre concluziile „emoţionale" ale unui studiu privind efectele secundare ale contraceptivelor orale, folosite de un sfert dintre britanicele cu vârste între 16 şi 49 de ani.
În România, 27% din femei (18 - 50 de ani) folosesc pilula ca metodă contraceptivă, reiese dintr-un studiu GfK realizat în luna septembrie.
Studiul, coordonat de Craig Roberts de la Universitatea Stirling din Scoţia şi realizat împreună cu psihologi olandezi, a inclus 275 de femei care au primit un chestionar cu întrebări menite să dezvăluie câtă încredere au în partenerul de viaţă. Doamnele şi domnişoarele cu vârste între 17 şi 35 de ani folosiseră, timp de cel puţin trei luni, pilulele contraceptive cu diferite dozaje de estrogen şi progesteron.
Pilula ne face geloase
Compararea răspunsurilor în funcţie de mărcile folosite a scos la iveală o legătură clară între pilule şi sentimentul de invidie al femeilor. Gelozia creştea proporţional cu doza de estrogen sintetic din medicament. Progesteronul n-a avut acest efect, sugerând că pastilele care conţin doar acest hormon sintetic au efecte secundare emoţionale reduse.
„Se pare că femeile, şi poate chiar şi furnizorii de medicamente, nu iau în considerare toate efectele secundare psihologice ale pilulelor, în funcţie de mărci", a prec