Biserica "Adormirea Maicii Domnului"- Maica Precista de la Dud din Craiova, unde există o icoană despre care iconografii spun că este înconjurată de câmpuri energetice, a fost declarată monument istoric la grupa valorică A.
Ordinul semnat de ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, a fost publicat joi în Monitorul Oficial. Biserica Madona Dudu din Craiova a fost construită în 1758 pe locul unei vechi biserici din lemn (ce data din 1700) de către marele clucer Constantin Fotescu şi tăbăcarul Hagi Ion Gheorghe. Biserica are hram dublu: Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Pantelimon, în pronaosul acestei biserici se afla mormântul poetului Vasile Cârlova. Biserica a fost refăcută în 1842 şi apoi dărâmată în 1913. Construcţia actuală a fost realizată după planurile arhitecţilor Ion Trăjănescu şi Sterie Becu, între 1929-1942.
Pentru a justifica într-un fel numele ce i s-a dat în veacul al XVIII-lea (Maica Precista de la Dud), istoricul ei se leagă de o frumoasă legendă: în livada ce se găsea la început pe locul bisericii, un negustor evreu a găsit, în desişul unui dud bătrân, o icoană a Maicii Domnului gravată pe lemn.
Biserica este un adevărat loc de pelerinaj. Câmpurile energetice ale icoanei Maicii Domnului, aflată în Catedrala Episcopală Madona Dudu din centrul Băniei, dau peste cap teoriile oamenii de ştiinţă. Preoţii cred cu tărie că icoana e făcătoare de minuni întrucât din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevărate, iar focul nu a atins-o în incendiul de acum două sute de ani.
Specialiştii iconografi despre icoana Madona Dudu: E aproape vie!
Un grup format din 45 de cercetători de la Institutul Oxford a venit la Craiova pentru a analiza câmpurile energetice emanate de icoana făcătoare de minuni. „Cercetătorii, specialişti în iconografie, au adus aparatură ultrasofisticată, pentru a verifica autenticita