Toamna aduce din nou probleme pentru leu, la fel ca în precedenţii doi ani. De data aceasta o moţiune de cenzură, o bâlbâială a deputaţilor privind reducerea TVA la alimente şi incertitudinile legate de discuţiile cu FMI ridică semne de întrebare.
Euro a revenit pe piaţa de la Bucureşti peste pragul de 4,3 lei, după ce jucătorii au reacţionat la turbulenţele de pe scena politică, unde deputaţii au reuşit ieri să stârnească nelinişte, aprobând un plan de reducere a TVA la alimente, care ar risca însă să ducă la deraierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional.
BNR a calculat ieri un curs de 4,3084 lei pentru un euro, cu 1,44 bani peste nivelul precedent. Aceasta este prima dată când euro revine peste pragul de 4,3 lei la cursul oficial, de la începutul lunii iulie. Atunci piaţa valutară a fost bulversată de respingerea măsurii de tăiere a pensiilor cu 15% de către Curtea Constituţională, care a împins Guvernul să treacă la majorarea TVA de la 19% la 24%.
Acest nou episod de depreciere a venit într-un context deja tensionat, guvernul confruntându-se cu o nouă moţiune de cenzură, în timp ce pe plan internaţional investitorii se retrag din nou spre activele foarte sigure, de teama unei noi recesiuni la nivel global.
"Străinii şi-au încărcat poziţiile împotriva leului şi aşteaptă un şoc. Dacă va pica Guvernul, BNR ar putea să lase euro să urce până spre 4,5 lei, pentru a trage un semnal de alarmă", comentează dealerul unei bănci locale. Moţiunea de cenzură a fost prezentată ieri în Parlament, iar votul a fost programat pe 27 octombrie.
În iulie, când decizia Curţii Constituţionale a dat peste cap planurile Guvernului, chiar unul dintre oficialii BNR a vorbit despre o posibilă depreciere dramatică a leului, iar banca centrală a rămas în afara pieţei, deşi euro a urcat la vârfuri istorice, de 4,4 lei. Potrivit dealerilor,